MOEIN BIOGRAPHY
مروری بر زندگی و آثار استاد معین ...
نصر الله معین نجف آبادی
Born : 19 January 1952 - age 65
۲۹ دی ۱۳۳۰
Genres : Pop , Perisan Pop
پاپ و پاپ سنتی ، اصیل ایرانی
Years Active : 1973 – Present
(تاکنون - 1362)
Labels : Taraneh Co , Caltex Records , Avang , MZM Records ,
King Records , Radio Javan ...
.: Logo Music :.
[فقط کسانی که در سایت عضو شده اند قادر به مشاهده لینک ها هستند عضویت در سایت کمتر از 1 دقیقه ست. برای عضو شدن در سایت کلیک کنید...]
گذري بر گذشته
استاد معين در شهر نجف آباد استان اصفهان به دنيا آمد. نام درست ايشان نصرالله معين نجف آبادي است. استاد معين در يك خانواده كاملا مذهبي که از نظر مالی در سطحی متوسط قرار داشتن به دنيا آمده است. يازده برادر و خواهر هستند , استاد معين فرزند هفتم اين خانواده مي باشد و خانم اشرف فرزندآخر اين خانواده و خواهر استاد معين به همراه ايشان زندگي مي كنند.
پدراستاد معين در سنین نوجوانی استاد و مادر محترم استاد در سال 1386 متاسفانه فوت كرده اند "روحشان شاد" . استاد معين در گذشته به همراه پدر خود در شغل قالي فروشي فعاليت داشته است ودر كنار اين حرفه افتخار مداحی اهل بیت را نیز داشته است ، معین همچون دیگر ستارگان به نام موسیقی کشور از همان دوران کودکی علاقه خود را به آواز، در خواندن قرآن و اشعار شعرای نامی ایرانی نشان داده بود. معین در سن ۱۸ سالگی نزد بزرگترین اساتید آواز آن زمان همچون استاد تاج اصفهانی و استاد حسن کسایی به یادگیری گوشهها و دستگاههای آواز ایرانی پرداخت. بعدها معین از سال ۱۳۵۲ تا ۱۳۵۷ در هتل عباسی و کاباره هزار و یک شب به اجرای برنامه مشغول شد. دیری نگذشت که نام معین نه تنها در اصفهان بلکه در میان علاقه مندان به موسیقی در سراسر ایران شنیده میشد. وابستگی بیش از حد معین به زادگاهش سبب شد تا وی نتواند همزمان با دیگر خوانندگان هم سن و سال خود که در آن موقع در تهران مشغول بودند کار کند. همین مسئله باعث شد تا معین اولین کار خود را در سال ۱۳۵۹ با عنوان "یکی را دوست میدارم" روانه دنیای موسیقی کند. اما نکته مهم این بود که یکی را دوست میدارم با ترانه ای از مسعود امینی و آهنگی از معین ، آنچنان در میان مردم جا باز کرد که این اثر پس از مدتی کوتاه از مرزهای ایران گذشت و توسط خوانندگان ایرانی که پس از انقلاب به امری مهاجرت کرده بودند خوانده شد. هایده، ابی و عارف از جمله معروف ترین این افراد بودند. معین یک شبه راهی را که بسیاری برای آن ، سالها کار کرده بودند پیموده بود و اینک به آوازه خوانی نامی تبدیل شده بود. معین پس از انقلاب و حتی بعد از اجرای اولین کار خود همچنان به علت وابستگیهای خویش در ایران مانده بود، اما دیگر چارهای جز ترک وطن نداشت. معین در سال ۱۳۶۰ ایران را با هدف رسیدن به امریکا به مقصد اسپانیا ترک کرد. شاید بهترین خاطره از این ماجرا ترانه "حیرت" سروده اردلان سرفراز است که در همان سالهای انقلاب و اوج گیری معین به وی تقدیم شد. که درآن اردلان پس از صحبت از اوضاع موجود در کشور پس از انقلاب به صدای معین اشاره میکند که در این تنهایی مطلق فقط دست تو بر در زد و از خروج اجباری معین از کشور میگوید (این ترانه بعدها توسط معین با اهنگی از خودش خوانده شد).
نگاهی به فعالیت های هنری استاد میعن
معین مدتی در اسپانیا اقامت داشت و در آنجا به اجرای برنامه در کلوپها پرداخت. پس از مدتی و به کمک دوستان خود و همچنین همکاری خانم هایده راهی امریکا شد تا معین وارد مرحله دیگری از کار هنری خود شود. مرحله ای که باید دور از وطن در دیار غربت سپری میشد. معین در سال ۱۳۶۲ اولین آلبوم مستقل خود را با نام "میپرستم" از شرکت ترانه راهی بازار کرد. میپرستم با ترانه زیبایی از معین و آهنگ کاظم رزازان به همراه دیگر آهنگهای البوم تنوانست تا فروش بالایی را برای اولین البوم معین داشته باشد. معین در کنار هایده تشکیل یک زوج هنری بسیار حرفه ای را داده بودند و البوم "گلهای غربت" با صدای این دو توانست پرفروش ترین آلبوم سال شود اما این زوج هنری با فوت هایده از میان رفت، که این مسئله ضربه ای جبران ناپذیر به موسیقی ایرانی وارد کرد. معین یک بار دیگر توانست با آلبوم پریچهر در سال ۱۳۶۴ با اهنگهایی از فرید زولاند و بیژن مرتضوی پرفروش ترین آلبوم سال را منتشر کند. پریچهر اثری ماندگار از معین با ترانه ای از اردلان سرفراز که به یاد مادر سروده شده بود. معین در سال ۱۳۶۸ در سن ۳۸ سالگی با خانمی ایرانی در امریکا ازدواج کرد. وی در همان سال آلبوم "صبحت بخیرعزیزم" را روانه بازار کرد.
شاهکار استاد معین در سال 1368
اوج كار استاد معين در اجراي ترانه هاي او درباره دين مقدسش اسلام است. الله اكبر......الله اكبر. اجراي ترانه نماز كه زيبايي آن را نمي توان وصف كرد. واز همه مهم تر اجراي ترانه سلمان در سال 1368 پس از اهانت سلمان رشدي به پيامبر خدادر كتاب آيات شيطاني در سال 1367 كه واقعا اوج علاقه ي استاد معين به دين آخرينپيامبر خدا را نشان مي دهد.
قسمتی از متن ترانه ی سلیمان
تــــو اي وارث افــــكارشيــــطاني......نگـــــو، نگـــــو، نگـــــو نامرد بي انصاف.......نگـــــو ديگراز اســلامـم، كه من فردي مسلمانم......من از مهد دليرانم، من از آن دسته شيرانم كهمرد گوي و ميدانم......براي دين و ايمانم فدا مي سازم اين جانم......قسم به دين وايمانم كه من انجيل مي دانم......قسم به نور چشمانم كه من تورات مي خوانم......قسمبه خاك ايرانم، كه من فردي مسلمانم......و من يك عاشقم، عاشق آيات قرآنم، بله منعاشق آيات قرآنم......مگر قرآن چه مي گويد: بجز عشق و فداكاري......بجز راه صفا ودوري از ننگ و رياكاري......بجز راه وفا و عشق مي خواند ...
ادامه ی فعالیت های هنری استاد میعن
دوسال بعد یعنی در سال ۱۳۷۰ اولین فرزند معین متولد شد، وشاید تاثیر ترانه زیبای پریچهر سبب شد تا معین نام دخترش را پریچهر بگذارد. در همان سال آهنگ "سکه" به عنوان هدیه نوروزی معین پخش شد، و پس از ان آلبوم "تولد عشق" را راهی دنیای موسیقی کرد. بی شک ماندگار ترین ترانه این البوم اثر "میلاد" است. ترانه ای بی نظیر از همایون هوشیار نژاد در کنار آهنگی از حسن شماعی زاده سبب شد تا معین یک بار دیگر هنر خود را به رخ بکشاند. معین در سال ۱۳۷۴ از همسر خود جدا شد، و تا مدتی در تنهایی به سر برد. وی در سال ۱۳۷۸ مجددا ازدواج میکند اما این بار با خانمی کانادایی به نام پانته آ، که حاصل ان دختری دیگر به نام ستاره بود. انتشار البوم " پرواز" در سال ۱۳۷۹ پرواز شکوهمندانه دیگری بود برای معین در آسمان هنر ایرانی. در سال ۱۳۸۱ انتشار البوم "لحظهها" ، البومی که در سطحی فوق العاده و بالاتر ازموسیقی زمان خویش منتشر شده بود. اثر لحظهها با آهنگی خاص و کاملا حرفه ای از حسن شماعی زاده و آوای معین کار را به اثری ماندگار در موسیقی ایرانی تبدیل کرد. بی شک در آن زمان کسی نمیدانست برای شنیدن البوم بعدی معین باید چیزی در حدود شش سال انتظار بکشد. معین یک بار دیگر در سال ۱۳۸۲ طعم تلخ جدایی را چشید و از همسر خود طلاق گرفت. وی در همین سالها یکی از برادان خویش (فتح الله) را نیز از دست داد. این جریانات سبب شد تا نزدیک به یک سال از موسیقی کناره گیری کند. در اواخر سال ۱۳۸۳ معین شرایط روحی خود را بدست آورد و برای انتشار البوم بعدی خود آماده شد. در این میان حجم بالای کارهای ارائه شده به معین و مسائل دیگر از جمله حساسیت معین برای ارائه آلبوم ماندگار دیگر سبب شد تا انتشار آن مرتبا به تعویق بیافتد. اما معین در این میان ۳ کار از آلبوم خود را به نامهای خوشبینی، طلوع و بت پرست را منتشر کرد. پاییز سال۱۳۸۶ انتشار البوم طلوع. معین دوباره برگشته بود با کارهایی رویایی... آلبومی با همکاری اساتیدی چون بابک بیات، فضل الله توکل، صادق نوجوکی، کاظم عالمی ، بابک رادمنش استاد معین از جمله خوانندگانی است که کنسرت های فراوانی را در طول سال برگزار میکند ، کنسرت های معین در مجلل ترین و با شکوه ترین سالن های کنسرت برپا میشود . توانایی ایشان در اجرای کنسرت منحصر به فرد است اشنایی معین به دستگاهها و گوشه های اواز ایرانی سبب شده تا معین در اجرای برنامه هایش متفاوت با دیگر خوانندگان باشد و ساعت ها به اجرای برنامه اش بپردازد . نکته دیگری که می توان به ان اشاره کرد تنوع کاری معین است ، که این مسئله اورا یک بار دیگر به خواننده ای استثنایی تبدیل کرده . اجرای اهنگ در دستگاه های اصیل ایرانی ،و همچنین اجرا در موسیقی پاپ باعث شده تا وی را پرچم دار سبک پاپ سنتی بدانند . تنوع کاری معین علاوه بر نوع اهنگ ها به ترانه سرایان و اهنگ سازان نیز مربوط میشود . به طوری که در اثار معین هیچ گاه در البوم ها تکرار احساس نمی شود . معین همچنین یک اهنگساز توانمند نیز هست . ساخت اثار ماندگاری همچون یکی را دوست میدارم ، کعبه و...خود نشان دهنده این امر است . وی همچنین از سال ها پیش یعنی در ایران به نواختن عود (بربط) مشغول بوده است و اکنون چیزی در حدود 40 سال است که این ساز اصیل ایرانی را می نوازد
صداي قلب ها
عده اي از خوانندههاي ايراني تنها به سياست فكر مي كنند و تمام تلاش هنري خود را صرف اين مسله ميكنند. عده اي فقط در كار هاي مذهبي فعاليت مي كنند. عده اي فقط به شادي و سرور مردمفكر مي كنند و سعي مي كنند تنها با كار هاي خود غمي را از دل مردم بردارند. عده اياز غم دل عاشقان سخن مي گويند و . . . اما استاد معين در تمام اين زمينه ها فعاليتداشته است و به حق در تمام موارد پيروز و سر بلند بوده است. اميدواريم كه استادمعين ساليان سال با صداي زيبا و روحاني خود در كنار ما باشد.
هر چه از دل بر آيد لاجرم بر دلنشيند ...
استاد معين در ترانه هاي خود بهتمام ابعاد زندگي اشاره كرده است. مهر به دخترش در اجراي ترانه هاي بابا و پريچهر ومهر و علاقه ي او به همسرش در اجراي ترانه طناز در آلبوم يكي را دوست مي دارم(استادمعين از همسر خود جدا شده است). مهر و علاقه ي او به وطن عزيزش ايران در اجرايترانه ايران از آلبوم نماز كه به حق حزن و اندوهي كه در صداي اوست نشان دهنده يتمام احساسات معين نسبت به ايران است كه به هيچ زباني نمي توان اين حالت روحاني راتوصيف كرد. پس ما نيز از توصيف اين حالت خودداري مي كنيم و شما را دعوت مي كنيم تابراي يك بار ترانه ايران استاد معين را با تمام وجود گوش كنيد و ببينيد كه ايرانيهر كجا هم باشد ايراني است و اين پيوندي است ناگسستني بين ايران و ايراني. دعوتانسان ها به فرار از غم در اجراي ترانه هاي گذشته، خوش بيني و . . . كه اين شايديكي از مهم ترين مسائلي است كه متاسفانه در زندگي ماشيني امروز به آن محتاج هستيمتا زير بار غم دور و زمانه تاب و تحمل داشته باشيم.
کمی درباره ی معین عزیز و نظرهای شخصی من
امروزه دیگر معین تنها یک خواننده با طرفداران میلیونی نیست . معین بخشی از موسیقی ایرانی محسوب می شود و بی شک این موسیقی خصوصا در این سال های غربت مدیون معین است ، وی همواره به مردم و هنر متعهد بوده است . معین اکنون رویه کارش را بر ارائه تک آهنگ ها گذاشته است و با سبکی که در آخرین آلبوم خود و همچنین آهنگهای خود داشته باعث اختراع سبک جدیدی در موسیقی پاپ شده که به آن سبک معینی نیز گفته میشود. این سبک که در آن از بزرگ ترین اساتید و آهنگسازان ایرانی استفاده شده با ترانه هایی پر معنا و زیبا همراه است و صدای آسمانی معین و تحریرهای خاصی که نمونه اش را در آثاری چون " بهانه ، پنجره ، پریچه ، لحظه ها ، گذشته ، جدایی ، ترکم نکن ، شمال و ... " دیده ایم باعث میشود تا آثارش به اوج زیبایی برسند، به طوری که به جرات میتوان گفت زودتر از موسیقی زمان خود ساخته و منتشر میشوند. با آرزوی اینکه یک بار دیگر صدای معین ، جاودان صدای عشق ، در ایران همیشه جاوید، طنین انداز شود...
در آخر هم یه توضیح کوتاهی درباره ی آهنگ ها و آلبوم های استاد بدم که بیشترشون نظر شخصی بنده هست و مطمئنا سلیقه ها فرق میکنه ، به نظر من معین از آلبوم پنجره و به بعد از اون بود که واقعا اوج گرفت و برازنده ی واژه ی استاد شد ، تو تمامی آلبوم هاش حساسیت خودش رو داشته و تا امروز تو بیشتر آثار معروفش از تحریرهایی استفاده کرده که کسی انجام نداده یا بهتر بگم کسی نمیتونه که همچین کاری رو با صداش انجام بده و صداش رو با آهنگ حالت بده که این خودش یکی از چیزهایی هست که استاد معین رو تبدیل به اسطوره کرده ، یه نکته ای هم هست درباره ی آلبوم طلوع که همه میگن بهترین آلبوم استاد هست و زودتر از زمان خودش ارائه شده ولی به نظر من غلطه چون اگر حقیقت رو بخواین این آلبوم لحظه ها بود که زودتر از زمان خودش منتشر شد و اوج محبوبیت معین بود چون تمامی اثرهای این البوم با معنی و بی نظیرند به خصوص آهنگ گذشته ، ظالم ، فراموشم نکن و لحظه ها ، و وقتی که این آلبوم به این خوبی به بازار ارائه شد پس مطمئنا همه از استاد توقع داشتند آلبوم بعدی ، بهتر از قبلی باشه و میشه گفت لحظه ها شروعی برای اختراع سبک معینی یا همان پاپ تلفیقی بود ...
درمورد تک آهنگ های استاد هم در سطرهای پایین توضیحاتی دادم که خوندنش خالی از لطف نیست :
خاطره ها: به شخصه از سال 88 هر روز حداقل 1 بار گوشش میدم و معتقدم انرژی غیر قابل توصیفی زیر این آهنگ پنهانه و استاد خیلی با انرژی اجراش میکنه!
همدم : خیلی عمیق و زیبا کار شده و اولین تک آهنگ عاشقانه از استاد هست. در سال ۱۳۸۹ معین ترانهای به نام «همدم» با آهنگسازی علیرضا افکاری و ترانهای از افشین مقدم منتشر شد که مورد اقبال عمومی قرار گرفت . دیری نگذشت که این اثر بر قلب میلیونها نفر نشست و ویدیو رسمی این آهنگ در سایت Youtube تا به امروز نزدیک به 8 میلیون بار بازدید شده است که یک رکورد محسوب میشود
خون سیاوش : آهنگ خوبیه و از آثار شاهنامه فردوسی در اون استفاده شده و نشون از میهن دوست بودن استاد هست.
دلم تنگته : خود استاد خیلی به این آهنگ علاقه داره تا حدّی که اسم آلبوم جدیدش هم دلم تنگته هست و سبک کلاسیک و زیبایی داره.
مجنون : اولین آهنگ شاد از استاد معین بود که بسیار مردم رو تحت تاثیر قرار داد و با تشویق مردم همراه بود ، یه نکته در مورد اهنگ هستش اونم اینکه تو خارج نهایت مدتی که یک آهنگ تو اوج هست یک هفته هست ولی این آهنگ یک ماه صدر تمامه سایتها بود و از بازدید بالایی برخوردار بود و یادمه تا 1 ماه تو خیابونا و ماشینها همه این آهنگ رو میذاشتن!
مردم : برای زلزله ی آذربایجان بود که این آهنگ 2 یا 3 روز بعد بیرون اومد و به نوعی استاد با این آهنگ ابراز همدردی با مردم ایران کرد و تنها کسی بود که برای آنها ناراحت بود تا جایی که در موزیک ویدیو میشه دید که استاد کاملا سیاه پوشیدن و چهره ی غمگینی دارند.
گل ناز دارم : آهنگ محلی لری بختیاری هست که قرار بوده در اوایل دهه ی 60 اجرا بشه ولی بنا به دلایلی وقفه افتاد و ضبط آن تا سال 1391 طول کشید.
پرنده : بسیار آهنگ پرمعنا و زیبایی هست ، ولی از یه چیز بدم اومد ، تو پشت صحنه ویدیوی پرنده معین گفت من و آقای قمیشی سعی کردیم کار بسیار زیبا و عاشقانه باشه بعد تو سکانس بعدی سیاوش از خدا بی خبر میاد میگه من و معین همدیگه رو دوست داریم ولی عاشق هم نیستیم و این جمله رو با کنایه میگه که واقعا ازش متنفر شدم و به نظر من سیاوش لیاقت این رو نداشت که استاد معین درباره ی همکاری با اون حرف بزنه و بهش احترام بذاره ، طرفدارای آقای قمیشی هم میدونم ناراحت میشن ولی برید ببینید اگر من اشتباه گفتم بعد انتقاد کنید دوستان!!!
آغوش : اول فکر میکردم تو سبک خاطره ها باشه ولی این از اون آهنگ هایی بود که استاد معین نباید اجراش میکرد و خیلی راضی کننده نبود.
ترکم نکن : آهنگ آغوش با اینکه کاری جوون پسند بود ولی زیاد مورد استقبال هوادارها مواجه نشد ولی با انتشار آهنگ ترکم نکن معین به طور غیرقابل توصیفی خودش رو بالا برد طوری که هیچکدوم از خواننده هbu06CCار مردم رو تحت تاثیر قرار داد و با تشویق مردم همراه بود ، یه نکته در مورد اهنگ هستش اونم اینکه تو خارج نهایت مدتی که یک آهنگ تو اوج هست یک هفته هست ولی این آهنگ یک ماه صدر تمامه سایتها بود و از بازدید بالایی برخوردار بود و یادمه تا 1 ماه تو خیابونا و ماشینها همه این آهنگ رو میذاشتن!
مردم : برای زلزله ی آذربایجان بود که این آهنگ 2 یا 3 روز بعد بیرون اومد و به نوعی استاد با این آهنگ ابراز همدردی با مردم ایران کرد و تنها کسی بود که برای آنها ناراحت بود تا جایی که در موزیک ویدیو میشه دید که استاد کاملا سیاه پوشیدن و چهره ی غمگینی دارند.
گل ناز دارم : آهنگ محلی لری بختیاری هست که قرار بوده در اوایل دهه ی 60 اجرا بشه ولی بنا به دلایلی وقفه افتاد و ضبط آن تا سال 1391 طول کشید.
پرنده : بسیار آهنگ پرمعنا و زیبایی هست ، ولی از یه چیز بدم اومد ، تو پشت صحنه ویدیوی پرنده معین گفت من و آقای قمیشی سعی کردیم کار بسیار زیبا و عاشقانه باشه بعد تو سکانس بعدی سیاوش از خدا بی خبر میاد میگه من و معین همدیگه رو دوست داریم ولی عاشق هم نیستیم و این جمله رو با کنایه میگه که واقعا ازش متنفر شدم و به نظر من سیاوش لیاقت این رو نداشت که استاد معین درباره ی همکاری با اون حرف بزنه و بهش احترام بذاره ، طرفدارای آقای قمیشی هم میدونم ناراحت میشن ولی برید ببینید اگر من اشتباه گفتم بعد انتقاد کنید دوستان!!!
آغوش : اول فکر میکردم تو سبک خاطره ها باشه ولی این از اون آهنگ هایی بود که استاد معین نباید اجراش میکرد و خیلی راضی کننده نبود.
ترکم نکن : آهنگ آغوش با اینکه کاری جوون پسند بود ولی زیاد مورد استقبال هوادارها مواجه نشد ولی با انتشار آهنگ ترکم نکن معین به طور غیرقابل توصیفی خودش رو بالا برد طوری که هیچکدوم از خواننده ها تا مدتها بهش نرسیدند و این آهنگ بخاطر سبک جدید و تحریرهای استاد معین که تا حالا نمونش رو ندیده بودیم مورد استقبال 95 درصد مردم قرار گرفت و دومین تک آهنگ عاشقانه استاد معین هست و همچنین برترین آهنگ ماه شد.
هوای خونه : با انتشار این آهنگ بعد از مدتها معین خودش آهنگسازی آثارش رو به دست گرفت و بسیار هم عالی کار شد و به گفته ی خود استاد این آهنگ رو وقتی جوون بوده کنار پنجره برای معشوقش میخونده و به این آهنگ علاقه داره و یه جورایی سبک جدیدی داشت که تا حالا از معین شنیده نشده بود.
به تو مدیونم : آهنگ سنتی و شادی بود که آهنگسازیه بسیار مشابهی با هوای خونه داشت ولی من به شخصه دوست داشتم که این آهنگ اجرا نمیشد چون موفقیت های آهنگهای ترکم نکن و هوای خونه رو کم رنگ کرد ولی نقطه ی قوت آهنگ شروع بسیار زیبا و پر انرژی آهنگ بود و خدارو شکر مردم راضی بودن از این آهنگ.
تو که تمامه دنیامی : آهنگ شادی که 90 درصد آهنگ (ازلحاظ آهنگسازی و تنظیم) مثل آهنگ به تو مدیونم بود ، حتی اسم آهنگها هم شبیه به هم هستش ، همون سازها و همون ریتم موزیک و تقریبا همون لحن برای خوندن استفاده شد فقط متن ترانه فرق میکرد که به نظر من اصلا در جایگاه استاد نبود این آهنگ رو اجرا کنه و ریسک بزرگی با اجرای این آهنگ انجام داد که موفقیت های قبلیش رو کم رنگ تر کرد ، میشه گفت نسبت به بقیه آهنگهای استاد بسیار ضعیف بود و متاسفانه تکرار در این آهنگ حس میشد . مخصوصا موزیک ویدیوی کامپیوتریش که توسط بی تجربه ترین و احمق ترین کارگردان دنیا امیر طاهریان ساخته شد و بسیار اعصاب خورد کن بود. کسایی مثل امیر طاهریان یه مشت آدم بی عرضه اند که با همکاری با اساتیدی چون معین خودشون رو بالا میکشن و معروف میشن ، جالبه بدونید کارگردان موزیک ویدیوی هوای خونه هم امیر طاهریان هستش که بیشتره ایده های فیلم برداری از استاد معین بوده و امیر طاهریان نقش کلنگ رو ایفا کرده!