مسعود کیمیایی با بیان اینکه برای ایرانی*هایی که خارج از ایران هستند*،دلگیر است،ادامه داد: بسیاری از کسانی که در زمان انقلاب از ایران رفتند، بعدها پشیمان شدند. باید برای آنها شرایط طوری باشد که اگر می*گویند اشتباه کردند بتوانند برگردند و این قضیه به ویژه درباره*ی هنرمندان باید اتفاق بیفتد.
به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، کارگردان فیلم «قیصر» درباره هنرمندانی که در زمان انقلاب، از ایران رفتند، معتقد است: قرار نیست هنرمندان بتوانند تصمیمات درست سیاسی بگیرند چون آن*ها اهل سیاست نیستند، به همین دلیل خوب است کسانی مثل بهروز وثوقی بتوانند برگردند و در اینجا کارهای خود را انجام دهند.
او همچنین اعتقاد دارد* که نسبت به سال*های دهه 50 و60 آثار سینمایی*اش دچار افت نشده است، اما تاکید می*کند، در تمام دوران فیلمسازی خود هیچ گاه کنار منابع قدرت قرار نگرفته است و این درخواست را دارد که جریان ارتباط او با سعید امامی تمام شود* چرا که از این قضیه لطمه زیادی خورده است.
خوب است بهروز وثوقی به ایران برگردد
کیمیایی درباره*ی غم غربتی که در فیلم*هایش وجود دارد،* بیان کرد: این موضوع از همان ریشه*های طبقاتی که در یک هنرمند شکل می*گیرد،* ایجاد می*شود. انسان در هر شرایطی تنها است و من خیلی دلگیر کسانی هستم که خارج از ایران هستند.
او اضافه کرد: در شروع انقلاب اصلا معلوم نبود اتفاق چیست و خیلی*ها آن را نمی*فهمیدند و چون نمی*فهمیدند از ایران رفتند. البته بعد هم به شدت پشیمان شدند و من با خیلی از آنها صحبت کردم و این موضوع را می*دانم.
کارگردان «گوزن*ها» در این*باره اظهار کرد: یکی از کسانی که با او صحبت کردم رفیق من بود که گفت، بی*خودی از ایران بیرون آمده است، به همین دلیل فکر می*کنم باید شرایط طوری باشد که وقتی آنها می*گویند اشتباه کرده*اند بتوانند برگردند، مخصوصا هنرمندان باید*، بتوانند به کشور بازگردند. اصلا مگر قرار است هنرمندان بتوانند تصمیمات درست سیاسی بگیرند؟
وی گفت: خوب است بهروز وثوقی به ایران برگردد، کارهایش را بکند و فیلم بسازد. از نظر ما او اشتباه کرد که رفت، اما وثوقی آدم سیاسی نیست و قطعا خودش هم می*داند که اشتباه کرده است.
کیمیایی با بیان اینکه با رفتن بهروز وثوقی،* یک بازیگر خوبمان را از دست دادیم، اظهار کرد: دیگر سی و پنج ساله گذشته و آن اتفاقات و داغی*ای که خصیصه هر انقلابی است،* تمام شده است. این*ها هنرمندان این سرزمین هستند و باید بتوانند برگردند.
نمی*توانم از سرزمینم دور شوم
مسعود کیمیایی که در برنامه «هفت» شامگاه گذشته 31 مرداد سخن می*گفت در پاسخ به اینکه چرا خودش از ایران نرفت*، گفت: من عاشق سرزمینم هستم و نمی*توانم از اینجا دور شوم. من اینجا نفس می*کشم و فیلم می*سازم پس برای چه موضوعی بروم؟!
او یادآور شد: من در اینجا به تربیت دانشجویانی مشغول هستم و معلمی را شریف*ترین کاری می*دانم که انجام می*دهم چون هر آنچه بلدم را آموزش می*دهم.
وی درباره دانشجویان خود در موسسات فیلمسازی بیان کرد: اینها آینده سینمای ما هستند* و لذت بخش است که شاگردی فیلم خوب می*سازد البته به همان اندازه هم سخت می*گذرد وقتی شاگردی دیگر از پشت تو را می*زند و در استخدام بی بی سی می*شود، اما او هم بچه بود که این کار را انجام داد،* هرچند کارش کثیف بود.
بحث سعید امامی را تمام کنید
کارگردان فیلم سینمایی «متروپل» در پاسخ به اینکه چرا فیلم*هایش نسبت به سال*های دور افت کرده است*، گفت: من در کارم افت نکرده*ام، اما فقط می*توانم اشاره کنم به تعداد نیروهایی که صرف شد تا من فیلم خودم را نسازم.
او با اشاره به اینکه یکی دو سال قبل از «متروپل» پنج سناریو*ش رد شد و حتی برای «متروپل» چند بار نام فیلم را تغییر داد*، درباره شرایط ممیزی*ها در جریان ساخت فیلم گفت: اگر بخواهم درباره*ی سینمای ایران و حاشیه*هایش حرف بزنم*، از آرامشی که دارم خارج می*شوم.
وی سپس به یادآوری اتفاقاتی پرداخت که در سال 72 افتاده بود و این پرسش را مطرح کرد که اگر روزی یک مامور امنیتی یا پلیس سیاسی کسی را بخواهد، کیست که نرود؟ چون اگر نرود داستان دیگری شروع می*شود.
وی ادامه داد: در آن زمان یکی از مدیران سینما گفت (وزارت) اطلاعات مرا خواسته است. در آنجا پیشنهاد ساخت فیلمی به من داده شد که من قبول نکردم و می*دانم به چند نفر دیگر هم پیشنهاد شد، این کار هیچ فضیلتی نیست چون فضیلت از جایی شروع می*شود که تا این لحظه برای فیلمسازی هیچ پولی از قدرت نگرفته*ام و هر آنچه بوده از همین بودجه*ای است که مردم بلیت خریدداری کرده*اند.
کیمیایی افزود: من در این سال*ها از کنار این موضوع آرام رد شدم، اما مرتب بحث زیاد شد و گفتند فیلم «سلطان» یا «ضیافت»، همین فیلم*هایی است که توسط ماموری که اسمش سعید امامی است، پیشنهاد شده است. من چیزی نمی*گفتم ولی آن*ها مرتب می*گفتند سعید امامی. هرچند من داستان فیلم پیشنهاد شده را هم مطرح کردم تا همه بدانند که هیچ کدام از فیلم*های من مشابه آن پیشنهاد نیست به همین دلیل در اینجا اعلام می*کنم که اگر شما در فیلم*های من یا در پایان آن*ها اسمی مشابه سعید امامی دیدید که از او تشکر کرده*ام، انکارم کنید.
کارگردان فیلم *«اعتراض» با گلایه از اینکه روشنفکرها بر سر این ماجرا با او چه کرده*اند*، گفت: این ماجرا بهانه*ای شد که مرا بزنند و من در این سال*ها خیلی سختی کشیدم. در حالی که ذات آن مستقل است و با بودجه*ای که تهیه کننده هم اختصاص می*دهد فیلم می*سازم. پس تمام کنید این بحث*ها را که من لطمه زیادی از این قضیه خوردم.
او تاکید کرد: من بدون اینکه از جایی سفارش قبول کرده باشم و بدون اینکه از جایی پول بگیرم فیلمهای خود را ساخته*ام.
کیمیایی در این*باره خاطرنشان کرد: آیا پس از ساخت سی فیلم بودجه فیلم*های من باید اینقدر باشد؟ من خیلی دوست دارم کوروش را بسازم اما چیزی نمی*گویم چون می*دانم موقعیت این کار برای من پیش نمی*آید.
این کارگردان سینما با بیان اینکه وقتی بی*ادبی*ها و یا عصبانیت*ها شروع می*شود مطلقا احترام کوچک و بزرگ رعایت نمی*شود و به محض اینکه حرف بزنی،* آن چیزی را که در یک جایی نگه داشته*اند دوباره مطرح می*کنند و این کار یک شگرد شده که با آدم*های سیاسی محبوب یا آدم*های درشت تصمیم گیر کشورمان هم انجام می*دهند.
سینمای من سینمای عکس*العمل است
مسعود کیمیایی در بخش دیگری از این گفت*وگو فیلم «قیصر» خود را یک عکس*العمل معرفی کرد و گفت: سینمای من سینمای عکس العمل است. البته به سختی می*گویم سینمای من هرچند تازگی*ها خیلی*ها به سادگی با ساخت یک فیلم از سینمای خود حرف می*زنند.
او افزود: در زمانی که این فیلم را ساختم مردم به شکلی منتظر عکس العمل بودند و حسی که من در آن سال*ها از مردم گرفتم این بود که امتحانی بر مردم می*گذرد.
روشنفکر نیستم
کارگردان فیلم* »حکم» در پاسخ به اینکه خود را روشنفکر سینمای ایران می*داند یا خیر؟ گفت: خیلی از واژه*ها جای معینی ندارند و معنی روشنفکر هم به این دلیل که سال*ها دچار فراز و فرود بوده و گاهی مبارز و زمانی کافه نشین معنا می*داده است، مشخص نیست در کجای این هندسه قرار دارد.
او با اشاره به سال 55 و اینکه در مصاحبه*ای اعلام کرده بود روشنفکر نیست و هنوز هم آن را تکرار می*کند،بیان کرد: اگر در یک تعریفی یکی از خصوصیات روشنفکر این است که از مردم فاصله داشته باشد و در تعریفی دیگر روشنفکر با مردم است به همین جهت معتقدم با وجود اینکه روشنفکری بار سنگینی دارد اما جای معینی ندارد.
کیمیایی تاکید کرد: البته هنرمند روشنفکر با روشنفکر تفاوت دارد چون او اثرش همه چیز را مشخص می*کند.
وی در پایان سخنان خود خطاب به سینماگران جوانی که وارد این عرصه می*شوند*، گفت: از آنها می*خواهم به دنبال کار خود باشند و به 90 درصد حرف منتقدان گوش ندهند، چرا که بسیاری از آنها راه درست را نشان نمی*دهند و تعداد کمی هستند که شریف هستند و به درستی نقد می*کنند.
مسعود کیمیایی همچنین در پایان خبر داد که یک ماه و نیم دیگر فیلم جدیدش را می*سازد.