معرفی 100 قطعه هیت چهار دهه اخیر موسیقی
پرواز
خواننده: گروه آریان
ترانهسرا: علی پهلوان / نینف امیرخاص
آهنگساز: سیامک خواهانی
تنظیمکننده: نینف امیرخاص
آلبوم: آریان 2 (... و اما عشق)
سال انتشار: 1380
ناشر: ترانه شرقی
بخشهایی از ترانه: گفتی میخوام رو ابرا همدم ستارهها شم/ تو تکسوار عاشق من پری قصهها شم/ گفتم به جای شعر و قصههای بچگونه/ با هم بیا بسازیم زندگی رو عاشقونه/ ما دو بال پرواز مرغ عشقیم/ پر میگیریم تا اوج آسمونها/ جای حسرت تو قلب ما دو تا نیست/ نمیمونیم با غصه تک و تنها...
«پرواز» قطعاً محبوبترین و فراگیرترین آهنگ گروه آریان است. امکان نداشت در کنسرتهای آریان، این قطعه دو بار خوانده نشود. همیشه تکرار میشد. البته پس از آن دورهای که در کنسرتها مجوز اجرای این آهنگ داده نمیشد! تا سالها زنگ موبایل خیلیها بود و حتی به سریالهای طنز تلویزیون هم راه یافت.
در یکی از بخشهای سریال «چارخونه» رضا شفیعیجم و جواد رضویان زدند زیر آواز و این قطعه را خواندند اما به جای مرغ عشق خواندند مرغ مهر. در حالی که اینجا مرغ به مفهوم عمومی پرنده نیست و مرغ عشق خودش یک پرنده است.
این قطعه با ریتم بندری که به قول آریانیها «آریانیزه» هم شده بود، دلیل اصلی موفقیت آلبوم دوم آریان یعنی «و اما عشق» بود. حجم بالای کنسرتها در نقاط مختلف ایران و اجرای کنسرتهای خارجی آریان پس از این آلبوم کمسابقه بود و آنها بعد از انتشار این آلبوم واقعاً بیرقیب بودند. با این قطعه سیامک خواهانی هم موقعیت متفاوتتری در گروه آریان و اجراهای زنده آن پیدا کرد. ویلن این قطعه کنسرتها را به هوا میبرد.
علی پهلوان درباره روزهای ساخت این قطعه که البته به چند ماه رسید، میگوید: «آلبوم اول آريان به بازار آمده و حسابى ولوله به راه انداخته بود. يكميليون و پانصدهزار نوار كاست رسماً به فروش رفته بود. در همان روزها با سيامك و نينف نشسته بوديم و ساز ميزديم. من شروع كردم به نواختن يكسرى آكورد با ريتم ششوهشت و سيامك هم ويولن را برداشت و بداههنوازى كرد، ملودىها خيلى دلنشين بودند و گفتيم صبر كن تا ضبط كنيم. سيامك مىساخت و مىنواخت و بعد از چند دقيقه، ما يك مجموعه ملودى بسيار دلنشين با اجراى ويلن سيامك داشتيم كه قرار شد بر رويش شعر بگذاريم. من و نينف ملودىها را چندين بار گوش كرديم و دوباره پيش سيامك آمديم و در آن جلسه تصميم گرفتیم كه كدام بخش را ويلن اجرا كند و كدام قسمت را خواننده بخواند.»
ترانه قطعه پرواز هم خیلی متفاوت از فضای آن روزها بود؛ ترانهای واقعگرایانه که با فضای نسبتاً فانتزی و تینایجری آریان فاصله داشت. علی پهلوان در این باره میگوید: «من و نينف قرار شد روى ترانه با هم كار كنيم. تصميم گرفتيم موضوع ترانه در مورد نگاه عقلانى به زندگى باشد. من بيت اول را گفتم: «گفتى ميخوام رو ابرا همدم ستارهها شم/ تو تكسوار عاشق من پرى قصهها شم» روزها با نينف صحبت مىكرديم و پيشنهادهايمان را براى ابيات ديگر به هم مىگفتيم. گاهى او نمىپسنديد و گاهى من... ماه بعد نينف بيت بعد را گفت و اين داستان شش ماه به طول انجاميد! جالب اينجاست كه ابيات اين ترانه را يك در ميان من و نينف گفتهايم.»
پکیج این قطعه واقعاً جور بود. تنظيم نوآورانه و زيباى نينف امیرخاص و اجراى زيباى سيامك خواهانی اين ترانه را جاودانه كرد: «با اينكه ١٥ سال از عمر آن مىگذرد، هنوز زنده است و شنيده مىشود.»
پيش از كنسرتهاى تور آمريكای آریان هم يك ريميكس از اين آهنگ توسط زندهياد نيما وارسته تنظيم و به صورت تكآهنگ ارائه شد که باز هم مورد استقبال مردم قرار گرفت: «آلبوم دوم گروه آريان كه خيلىها آن را با آهنگ پرواز مىشناسند، فروشى بيش از دو ميليون و هفتصد هزار نسخه دارد.» این را علی پهلوان ادعا میکند.
نام اين آهنگ در ابتدا «دو بال پرواز» بود كه به پيشنهاد اعضاى گروه به «پرواز» تغيير داده شد.
در حال حاضر 363 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 363 مهمان ها)