چیزهای عجیبی که آلمانیها اختراع کردند
آلمان به خاطر اختراع های بسیاری در جهان مشهور است و میتوان گفت آلمانی ها قهرمانان ابداع در اروپا هستند. آسپیرین، خودرو، شکافت هسته ای، کاربراتور، ماشین لباسشویی، تلویزیون و حتی کارت هوشمند از نمونه های آن هستند. اما تنها اختراع های بزرگ در آلمان سبب شهرت این کشور نیستند. در آلمان اختراع هایی انجام شده اند که کمتر مشهورند. نامهایی چون ارنست فون زیمنس، روبرت بوش، کارل بنز و دهها شخصیت تاثیرگذار دیگر آلمانی در دنیای صنعت همچون ستارهای میدرخشند. اما آیا میدانید مخترع فلاسک چای یا سازدهنی کیست؟
میگویند هر انسانی در زمینه ای خاص مخترع است. فلاسک چای را "راینهولد بورگر" (Reinhold Burger) مهندس صنایع شیشهسازی در سال ۱۹۰۳ میلادی اختراع کرد. (عکس از موزه فلاسک چای در آلمان)
راینهولد بورگر سالها در عرصه تاثیر شیشه دوجداره بر حفظ گرما تحقیق میکرد تا اینکه دریافت با یک جدار نقرهای بر سطح شیشه میتوان گرمای موجود در مایعات را به خود آن منعکس کرد. او سپس برای حفظ تُنگ شیشهای در هنگام حمل و نقل محفظهای برای آن ساخت. بورگر در سال ۱۹۰۹ امتیاز اختراع خود را فروخت و با استقبال جهانی که از این اختراع صورت گرفت ثروت بسیار بهدست آورد.
بازی منچ یا آنطور که آلمانیها میگویند:(منش ارگر دیش نیشت) "Mensch ?rgere dich nicht" را یوزف اشمیت (Josf Schmidt) در سال ۱۹۰۵ اختراع کرد. این بازی بیش از ۷۰ میلیون بار تنها در کشورهای آلمانی زبان به فروش رفته است.
اوتمار هاینسیوس فون ماینبورگ (Ottomar Heinsius von Mayenburg) در سال ۱۹۰۷ میلادی خمیر دندان را اختراع کرد. این نوآوری برای نظافت و بهداشت دندان به سرعت در سراسر جهان جای خود را باز کرد.
در سال ۱۹۰۸ میلادی یک زن خانه دار به نام ملیتا بنتس (Melitta Bentz) که از تلخ بودن طعم قهوه اش ناراضی بود، فکر کرد که قهوه اش را از یک صافی کاغذی عبور دهد. نتیجه این اقدام او قهوهای بسیار دلچسب شد. او ایده اش را به نام خود به ثبت رساند چراکه توانسته بود اولین ***** قهوه را اختراع کند. او زن خانهدار و مادر دو فرزند بود که با استفاده از "کاغذکاهی" دفتر بچههایش اولین ***** را ساخت. ملیتا بنتس در سال ۱۹۱۲ کارگاه فیلترسازیاش را راهاندازی کرد و اکنون شرکت خانوادگی "ملیتا گروپ"به مارکی جهانی و کارخانهای با 3800 کارگر و کارمند تبدیل شده است.
هانس ریگل (Hans Riegel) در سال ۱۹۲۲ پاستیل را اختراع کرد. دارایی رسمی و به ثبت رسیده او در آغاز عبارت بود از: یک کیسه شکر، یک چهارپایه، یک دیگ مسی، یک قطعه سنگ مرمر، یک اجاق و یک غلطک برای پهن کردن خمیر. شرکت هاریبو اکنون با درآمد سالانه یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون یورو، ۶ هزار کارگر و کارمند دارد و محصولات آن در بیش از ۱۰۰ کشور جهان به فروش میرسد.
فریتز فلویمر (Fritz Pfleumer) در سال ۱۹۲۸ نوار ضبط صوت را اختراع کرد. هفت سال بعد او با همکاری شرکت "AEG" دستگاه ضبط صوت با نام "K1" را در نمایشگاه رسانه در برلین ارائه کرد.
آدولف رامبولد (Adolf Rambold) در سال ۱۹۲۹ چای کیسهای را اختراع کرد. حاصل این اختراع اکنون سالانه ۲۲۰ میلیارد بار برای تهیه چای توسط مردم جهان مورد استفاده قرار میگیرد.
مانفرد فون آردنه (Manfred von Ardenne) در سال ۱۹۳۰ تلویزیون را اختراع کرد. در سال ۱۹۳۵ پخش اولین برنامه روزانه تلویزیونی آغاز شد و اکنون سالانه ۱۶۷ میلیون دستگاه تلویزیون در سراسر جهان با مارکهای مختلف به فروش میروند.
هرمان کمپر (Hermann Kemper) در سال ۱۹۳۴ قطار الکترومغناطیسی را اختراع کرد. او با حذف چرخ قطار از نیروی مغناطیس برای به حرکت درآوردن آن استفاده کرد.
هانس فون اوهاین (Hans von Ohain) در سال ۱۹۳۶ موتور جت را اختراع کرد. موتور جت هوا را به دورن خود میکشد و پس از متراکم شدن از آن برای سوزاندن سوخت استفاده و سپس با فشار از دهانهای که در عقب هواپیما تعبیه شده خارج می شود. همین فشار رو به عقب هواپیما را به سمت جلو میراند. این اختراع انقلابی در صنعت هوانوردی ایجاد کرد.
آدولف داسلر (Adolf Dassler) در سال ۱۹۵۳ مخترع استود پیچی کفش فوتبال بود. اختراع او در هوای بارانی و زمین گلآلود استادیوم منجر به کسب عنوان قهرمانی فوتبال جهان برای تیم ملی آلمان در رقابتهای سال ۱۹۵۴ مجارستان شد. این کفاش مخترع، بنیانگذار شرکت آدیداس است. برادر او رودی داسلر نیز بنیانگذار شرکت پوما است.
گویی اختراع کرم مراقبت از پوست "نیوآ" و کرم نرمکننده و درخشان کننده لب "لابلو" برای اسکار تروپلوویتس (Oscar Troplowitz) شیمیدان آلمانی، کافی نبود. به همین دلیل بود که او سرانجام نوار چسب را اختراع و چندی بعد در سال ۱۹۰۱ چسب زخم لویکوپلاست را به بازار عرضه کرد.
آکاردئون در سال ۱۸۲۲ توسط کریستیان فردریش لودویگ بوشمن (Christian Friedrich Ludwig Buschmann) هفده ساله اختراع شد. بوشمن تنها آکاردئون را به دنیای موسیقی عرضه نکرده است، او در سال ۱۸۲۱ او خالق سازدهنی نیز بوده است. وی که یک سازنده ابزار موسیقی بود، در ایالت تورینگن آلمان زندگی میکرد. آکاردئون سالهاست، هم در کنسرتهای خیابانی و هم در سالنهای موسیقی مکان ویژهای برای خود دارد.
در ماه آگوست سال ۱۹۴۹ دو پزشک آلمانی، به نامهای دکتر ویلهلم بالترز و آدولف مولر (Wilhelm Balters / Adolf Müller) نخستین پستانک به شکل امروزی را تحت عنوان "مکنده آرامشبخش طبیعی و متناسب با فرم فک" اختراع کردند. این ساخته امروزه نیز تحت نام تجاری "NUK" شناخته میشود که مخفف دو صفت طبیعی و متناسب با فک در زبان آلمانی است.
کلاسور یا "زونکن" پوشه یا پرونده بزرگ و محکمی است از جنس مقوا یا پلاستیک که با استفاده از گیرهای فلزی کاغذها و اسنادی که سوارخ شدهاند را میتواند در آن بایگانی کرد. فردریش زونکن (Friedrich Soennecken) اختراع خود را در سال ۱۸۸۶ در شهر بن در آلمان به ثبت رساند.
زمانی سوراخ کن از عناصر تعیین کننده در هر دفتری بود، اما این وسیله در عصر ذخیره سازی دیجیتال داده ها، اهمیت خود را از دست داده است. سوراخ کن را ماتیاس تیل اختراع کرد و فریدریش زونکن در نوامبر ۱۸۸۶ آن را به ثبت رساند. صدای سوراخ کن ها بود که آرامش دفترها را برهم می زد.
در جریان جنگ جهانی دوم هنگامی که آمریکایی ها تصمیم به تحریم آلمان گرفتند، صادرات کوکاکولا را به این کشور قطع کردند. ماکس کیس، رئیس شرکت کوکاکولا در آلمان، راه حل جدیدی یافت. او فانتا را ساخت و جایگزین کوکاکولا کرد. نوشابه فانتا از سال ۱۹۴۱ از پرفروش ترین نوشابه های جهان است.
اگر فنلاند میتواند ادعا کند که کریسمس را بوجود آورده، آلمانی ها نیز میتوانند ادعا کنند که درخت کریسمس مال آنهاست. درخت سرو کریسمس و آرایش آن با میوه، آجیل و شمع در حوالی سال ۱۸۰۰ در خانه های افراد متمول آلمانی شایع شد. این درخت در پایان قرن بیستم دیگر در هر خانه ای راه یافته بود.
گرچه مدل کفش فوتبال در انگلستان تهیه شد، اما آدی داسلر، موسس آلمانی شرکت ورزشی آدیداس در سال ۱۹۵۴ موفق شد مهمترین اختراع در ارتباط با کفش فوتبال را ارائه کند. او استودهای پیچی را برای کفش فوتبال ساخت و بدون شک به قهرمانی تیم ملی آلمان در جهان در سال ۱۹۵۴ کمک کرد. رودولف داسلر، برادر بزرگ تر آدی که در شرکت پوما کار میکرد، مدعی شد که او مخترع استودهای کفش فوتبال بوده است.
مسافت سنج خودرو در سال ۱۹۸۱ توسط فردریش ویلهلم گوستاو بروهن، برای خودروی دایملر بنز اختراع شد و با این اختراع تحولی در شرکت های خودروسازی بوجود آمد. بسیاری آن را دوست دارند و بسیاری نیز از آن به شدت متنفرند.
گرچه مته برقی در سال ۱۸۸۹ در استرالیا اختراع شد، اما شرکت ویلهلم امیل فین در شهر لودویگزبورگ آلمان در سال ۱۸۹۵ موفق شد نمونه قابل حمل آن را راهی بازار کند. مته برقی به نمادی از مرد واقعی تبدیل شده است. بدون این وسیله در تعمیرات ساختمانی هیچ کاری انجام شدنی نیست.
کارل هینس براندنبورگ در آغاز دهه ۱۹۸۰ فرمت رمزبندی صوتی امپی۳ را به وجود آورد و آن را راهی بازار کرد. این وسیله جهان صوتی را با انقلابی بزرگ روبرو کرد. از راه ام پی۳ این امکان بوجود آمد که برنامه های صوتی و شنیداری رمزگذاری، فشرده سازی و ضبط شوند و به راحتی قابل پخش باشند.